top of page
Search
  • Writer's pictureThe Paladins

Україна: трекер військових злочинів




Кожен, хто має інформацію про військовий злочин, повинен повідомити про це. Військові злочини завжди надзвичайно серйозні. Вони є одними з найгірших вчинків, які людина може зробити з людиною. Якщо ви знаєте про військові злочини, ви маєте моральний обов’язок повідомляти про них.



Військові злочини є загальновизнаними злочинними діяннями, які можуть бути скоєні лише в розпал війни (так відомо як «на театрі»). Це особливі види злочинів, які не можуть бути вчинені в умовах миру. За загальним правилом, вчинити їх можуть лише солдати (або ті, хто претендує на роль солдатів, наприклад найманці або члени міліції), а також їхні командири, а в деяких випадках і відповідальні політичні лідери. Це, як правило, дуже тяжкі злочини, на найтяжчій частині шкали кримінальної відповідальності. Вони визначені у взаємозв’язаному масиві міжнародних договорів і національних статутів



Різноманітні дії, які можна вважати воєнними злочинами. Однак існує загальноприйнятий список з одинадцяти категорій.


1. Навмиснеавмиснеавмисне націлення на цивільних осіб без військової мети. (Це може включати індивідуальні страти осіб, які, як відомо, є цивільними; або навмисне обстріл виключно житлових будинків з артилерії чи іншого озброєння, якщо відомо, що ця будівля не має військового призначення.)


2. Жорстокеорстоке поводження з солдатами, що здалися, або військовополоненими. Це може включати неповагу до Білого Прапора (тобто продовження нападу на протилежну військову позицію, навіть якщо вони підняли Білий Прапор, що вказує на капітуляцію); страти або іншого поганого поводження з військовополоненими. (Існує багато правил щодо того, як можна і не можна поводитися з військовополоненими.)


З. Зґвалтуванняґвалтування чи інше сексуальне насильство цивільних чи солдатів у театрі.


4. Тортуриортури цивільних або солдатів у театрі.


5. Дії, спрямовані на вигнання всієї або часткової етнічної чи іншої групи з певної території. (Це урізане визначення злочину геноциду.)


6. Використання певних видів зброї, визнаних на міжнародному рівні, заборонено (включаючи біологічну, хімічну і в деяких випадках, але не всі, наземні міни; загальне правило полягає в тому, що використання наземних мін є злочином, якщо чітко не вказано, де вони були розміщені, напр. відгороджуючи заміноване поле.)


7. Взяття заручників.


8. Призов неповнолітніх.


9. Умисне знищення цивільного майна, у тому числі пограбування.


10. Підступність (обманне використання угоди про капітуляцію або іншої угоди в театрі, для нападу на супротивну сторону всупереч умовам угоди).


11. Депортаціяепортація (тобто переміщення осіб через кордон проти їхньої волі без відповідної екстрадиції або процесу депортації на підставі закону).



Це деякі з основних категорій, але є кілька інших. У договорах та законодавстві про військові злочини є багато деталей щодо визначення, велика частина яких є непотрібною, оскільки військові злочини очевидні, і кожен на театрі знає або повинен знати, де пролягають кордони.



Той факт, що загинули люди, були зруйновані будівлі, або що люди зазнали тяжких страждань, сам по собі не є достатньою ознакою військового злочину. Ці речі, на жаль, повсюдно зустрічаються на кожній війні. Однак, якщо ці речі вказують на навмисні протиправні дії та/або непропорційне застосування сили, які підпадають під одну з вищенаведених одинадцяти категорій, ваша претензія буде прийнятною. Якщо люди загинули через обстріл житлового району і очевидно, що збройні сили не дбали про добробут мирного населення, то може бути військовий злочин. На практиці відмінність, як правило, досить чітка.



Якщо ви сумніваєтеся, найкращим довідковим матеріалом, що містить найповніше визначення військових злочинів, є стаття 8 так званого Римського статуту, текст якої з’являється тут:





Не лише окремі солдати можуть бути відповідальними за воєнні злочини. Інші категорії осіб, які несуть відповідальність, можуть включати:



1. Інші присутні солдати, які не втручалися, щоб запобігти воєнному злочину, або які «погодилися з цим».


2. Командири тих, хто вчинив основне протиправне діяння, в принципі без обмежень до верхівки військової структури, за умови, що доктрина командної влади може бути задоволена, тобто командир знав, що солдати під його командуванням вчинення дій такого характеру, і він чи вона нічого не зробили (або занадто мало), щоб запобігти цьому.


3. Цивільні особи, у тому числі члени міліції, що діють у формі військової сили або за згоди чи співпраці з нею.


4. Найманці.


5. Новобранці-добровольці.


6. Політики, які або віддавали накази щодо вчинення військових злочинів; або заохочував їх; або наглядав за забрудненими операціями; або знав про вчинення військових злочинів, які не зробили нічого або не зробили достатньо для їх запобігання.



Наступне ніколи не виправдовує відповідальність за військові злочини.



1. Сп'яніння / сп'яніння


2. Командириомандири тих, хто вчинив основне протиправне діяння, в принципі без обмежень до верхівки військової структури, за умови, що доктрина командної влади може бути задоволена, тобто командир знав, що солдати під його командуванням вчинення дій такого характеру, і він чи вона нічого не зробили (або занадто мало), щоб запобігти цьому.


3. Цивільні особи, у тому числі члени міліції, що діють у формі військової сили або за згоди чи співпраці з нею.


4. Найманці.


5. Новобранці-добровольці.


6. Політики, які або віддавали накази щодо вчинення військових злочинів; або заохочував їх; або наглядав за забрудненими операціями; або знав про вчинення військових злочинів, які не зробили нічого або не зробили достатньо для їх запобігання.



Наступне ніколи не виправдовує відповідальність за військові злочини.



1. Сп'яніння / сп'яніння


2. Бідність/бідність умов винних солдатів


3. Недбалість у ненавчанні солдатів закону про військові злочини


4. Незвичайна національність підсудних


5. Незвичайна національність постраждалих


6. Погана військова техніка чи ресурси


7. Сплутані або суперечливі накази



Військові злочини, як правило, є одними з найсерйозніших кримінальних злочинів, відомих людству. Якщо підсудного визнають винним, зазвичай він або вона не можуть бути звільнені з в’язниці до кінця свого життя через надзвичайно тривалі терміни ув’язнення, які суди зазвичай призначають у таких випадках.



Історично воєнні злочини рідко переслідувалися, за винятком окремих політичних ситуацій. Однак сучасне міжнародне та дедалі більше внутрішньодержавне право дотримується точки зору, що військові злочини мають бути розслідувані та переслідувані, щоб стримувати інших у майбутніх війнах і щоб прищепити сучасним військовим структурам концепцію юридичних зобов’язань, які можуть покращити їхню поведінку на театрі. Також є докази того, що судове переслідування військових злочинів, у разі успіху, може принести деяке закриття для жертв та/або їхніх сімей. Переслідування військових злочинів є дорогим; але загалом це вартує.



Ми запрошуємо осіб, які мають докази воєнних злочинів в контексті України, написати нам наявні докази та інформацію, щоб ми могли створити публічну базу даних про воєнні злочини prima facie, їх деталі та докази; і ми можемо передати нашу базу даних відповідним органам, як тільки розпочнеться серйозне розслідування військових злочинів.



Паралельно зі звітами, які ми отримуємо, ми також відкриваємо власні розслідування конкретних військових злочинів, і вони будуть включені в нашу базу даних. База даних буде оприлюднена у певному вигляді чи формі у відповідний момент, щоб ми могли представити наші висновки щодо того, наскільки поширеними були військові злочини під час війни в Україні.



Будь-хто може повідомити нам про військовий злочин, хто має докази того, що воєнний злочин стався. Вам не потрібно бути свідком, сім’єю чи другом, хоча, будь ласка, повідомте нам, чи є ви. Ми приймаємо повідомлення про військові злочини від людей, таких як журналісти, державні службовці (включаючи поліцію), науковці, які вивчали події, свідки, члени сім’ї, друзі та ті, хто не зацікавлений, крім того, щоб правосуддя відбулося. Проте, будь ласка, не повідомляйте нам, якщо ви щойно чули про очевидний військовий злочин від третіх осіб, але ви не можете вказати нам будь-які докази (наприклад, свідка, деякі фотографії чи відеозапис). У кожному випадку необхідно буде зібрати свідчення свідків, перш ніж почати обвинувачення. Навіть якщо основним доказом є фотографії чи відео, свідок буде необхідний, щоб пояснити, як з'явилися фотографії чи відео.



Ми приймаємо заяви про вчинення військових злочинів проти російських збройних сил / влади; Збройні Сили України / органи влади; і проти будь-кого іншого, якщо нібито події відбувалися або на території України, або на території суміжної держави. (Щоб уникнути сумнівів, приймаються звинувачення у військових злочинах, які, як стверджується, мали місце в будь-якому Криму, так званій Донецькій Народній Республіці та Луганській Народній Республіці.) Ми приймаємо претензії щодо подій, що мали місце у 2014 році. .



Існує кілька способів притягнення до відповідальності за воєнні злочини, і для кожного випадку може бути доречним інший форум. Вибір:



1. Юрисдикція в театрі (тобто українські суди)


2. Юрисдикція відповідача (наприклад, Росія - хоча це може підходити або не підходити в різних випадках)


3. Юрисдикція третьої сторони, яка має так звану «універсальну юрисдикцію», правила розгляду справ про військові злочини незалежно від того, де і ким були вчинені злочини (три приклади – Сполучене Королівство, Бельгія та Іспанія).


4. В крайньому випадку, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі.



У кожному конкретному випадку ми можемо порадити, яка юрисдикція може бути найбільш підходящою та як ініціювати процедуру.



Зверніть увагу, що ми не отримуємо звинувачень у злочині агресії, спірній категорії військових злочинів, спрямованих на переслідування політичних лідерів. Скоріше ми зосереджуємось на конкретних злочинах у театрі з ідентифікованими жертвами.



Якщо у вас є інформація та підтверджуючі докази військового злочину, який був скоєний на театрі в Україні, напишіть нам на paladinswarcrimesukraine@gmail.com деталі. Ось як вказати свою електронну адресу:



1. Тема: Місце військового злочину; дата або діапазон дат або періоду; категорія військових злочинів. (наприклад, Мелітополь 1-3 березня 2022 р.; віроломство. Це цілком вигаданий приклад.)


2. У тілі електронного листа має бути зазначена така інформація в наступному порядку.


3. Юрисдикція третьої сторони, яка має так звану «універсальну юрисдикцію», правила розгляду справ про військові злочини незалежно від того, де і ким були вчинені злочини (три приклади – Сполучене Королівство, Бельгія та Іспанія).


4. В крайньому випадку, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі.



У кожному конкретному випадку ми можемо порадити, яка юрисдикція може бути найбільш підходящою та як ініціювати процедуру.



Зверніть увагу, що ми не отримуємо звинувачень у злочині агресії, спірній категорії військових злочинів, спрямованих на переслідування політичних лідерів. Скоріше ми зосереджуємось на конкретних злочинах у театрі з ідентифікованими жертвами.



Якщо у вас є інформація та підтверджуючі докази військового злочину, який був скоєний на театрі в Україні, напишіть нам на paladinswarcrimesukraine@gmail.com деталі. Ось як вказати свою електронну адресу:



1. Тема: Місце військового злочину; дата або діапазон дат або періоду; категорія військових злочинів. (наприклад, Мелітополь 1-3 березня 2022 р.; віроломство. Це цілком вигаданий приклад.)


2. У тілі електронного листа має бути зазначена така інформація в наступному порядку.


3. Якомога точніше місцезнаходження військового злочину (місто/місто, адреса, назва дороги, адреса будівлі, координати GPS, код what3words).


4. Місцезнаходження осіб, які вчинили військовий злочин, знову ж таки якомога детальніше, якщо воно відрізняється від вищезазначеного.


5. Вид підозрюваного військового злочину. (наприклад, вбивство цивільних осіб; страта військовополонених.)


6. Дата і час дій, максимально детально.


7. Особи жертв, якомога детальніше, включаючи (де відомі) імена, дати народження, національність, звичайні адреси, фотографії. Якщо жертва ще жива, надайте її контактні дані, якщо вони у вас є.


8. Особи сімей жертви чи найближчих друзів з однаковим рівнем деталізації.


9. Особи свідків, на тому ж рівні деталізації.


10. Будь-яка і вся доступна інформація про винних у військових злочинах, навіть якщо така сама базова, як підрозділ або полк (разом з його місцезнаходженням(ами)), якими ви володієте, плюс національність сил, які вважаються відповідальними.


11. Підсумок того, що сталося, не більше ніж на одній сторінці набраного тексту формату А4 (за винятком найскладніших випадків), прикріпленого до електронного листа як PDF.


12. Будь ласка, пред'явіть копії всіх відповідних доказів: фотографії (із зазначенням дати та часу), копії посвідчення особи, свідчення свідків.


13. Ваша думка щодо типу зброї або броні, використаної для вчинення злочину, з якомога більшою кількістю деталей, а також будь-які причини, чому ви вважаєте, що конкретна зброя або броня була використана.


14. Будь-які підтверджуючі або інші допоміжні докази, корисні для проведення розслідування.


15. Імена, організація та контактні дані (якщо відомі) будь-якого журналіста, який був свідком злочину або повідомляв про нього.


16. Ваше ім’я, громадянство та контактні дані, чи є ви цивільним (якщо так, вкажіть професію) чи військовослужбовцем (якщо так, то якого).


17. Якщо ви вважаєте себе інформатором, будь ласка, вкажіть це і, якщо можливо, окресліть відплату, якої ви боїтеся, якщо стане ясно, що ви є джерелом повідомлення.


18. Копії будь-яких звітів, які ви зробили комусь іншому про ці події (якщо такі є).



Ваша заява буде прочитана та розглянута юристом із досвідом роботи у законодавстві про військові злочини протягом встановленого періоду; і тоді ви отримаєте відповідь про те, що ми маємо намір зробити після вашого звіту.



Жодні матеріали не будуть прочитані та розглянуті, якщо вони не надіслані лише на адресу paladinswarcrimesukraine@gmail.com без копії на будь-які інші контактні координати Paladins. Ми не приймаємо подання через соціальні мережі чи приватні повідомлення. Ми залишаємо за собою право блокувати будь-кого, хто порушує ці правила.



Цей сервіс безкоштовний у будь-якому місці тими, хто надсилає подання. Якщо хтось спробує стягнути з вас плату за використання цієї послуги, негайно зв’яжіться з нами за адресою thepaladins2021@gmail.com і надайте деталі спроби.



Ми ніколи не будемо оприлюднювати особи чи контактні дані тих, хто надсилає матеріали, або розкривати їх третім сторонам, за винятком без попередньої згоди; якщо ми не вважаємо повідомлення настільки явно шахрайським, що заслуговує звернення до правоохоронних органів щодо злочину, схожого на обман. Це серйозний і важливий юридичний процес, який цілком може призвести до переслідування, суду та ув'язнення; тому ми просимо всіх осіб, які подають подання, ставитися до процедури з найвищим рівнем доброчесності. Ми вітаємо всі добросовісні звіти. Ми не вітаємо відчутно фальшивих.



Ми цінуємо пожертви для підтримки роботи адміністрації. Будь-хто, хто хоче зробити пожертви, щоб допомогти продовжити цей проект протягом тижнів, місяців або років цієї війни, що триває, щиро ласкаво просимо зв’язатися з нами за адресою thepaladins2021@gmail.com, і ми пояснимо, як це зробити.



Наша мета – забезпечити кримінальну відповідальність відповідальних осіб; це не переслідування компенсації потерпілим (принаймні не на цьому етапі – це може статися пізніше). Якщо ви бажаєте, щоб ми виконували індивідуальні доручення щодо позову про компенсацію, будь ласка, зв’яжіться з нами, використовуючи дані на нашій контактній веб-сторінці https://www.the-paladins.com/contact звичайним способом, що відповідає залученню клієнта, не використовуючи paladinswarcrimesukraine@gmail.com.



Ми усвідомлюємо, що бути свідком або жертвою військових злочинів надзвичайно неприємно. Тому ми будемо терпляче працювати з автором будь-якого звіту, зробленого сумлінно, щоб об’єктивно оцінити претензію.



Усі подані документи отримають підтвердження, в якому будуть викладені наступні кроки процедури. Якщо ви не отримаєте жодного з них дуже швидко після подання звинувачень, зв’яжіться з нами окремо.



За результатами ваших звітів ми:


1. Створити міжнародну публічну базу даних про військові злочини в Україні.


2 Передавайте звіти міжнародним слідчим, коли вони будуть призначені.


3. Енергійно натискайте на створення групи міжнародних слідчих в рамках міжнародної парасолькової організації.


4. Ми ніколи не передамо ваші звіти владі України чи будь-якої із сусідніх держав без вашої згоди.


5. Встановіть трекер, який підраховує кількість людей, загиблих на театрі в результаті військових злочинів чи іншим чином.


6. Пропагувати тяжке становище жертв воєнних злочинів та існування військових злочинів в Україні.



Згодом ця сторінка буде перекладена українською, російською, польською, румунською та іншими мовами, які можуть бути корисними для подання звітів про військові злочини. Подання завжди можна подати будь-якою мовою.


bottom of page